Grillowany stek z sosem sezamowym

Grillowany stek z sosem sezamowym

Nie ma to jak soczysty stek, który niemal rozpływa się w ustach! Dodatki w postaci grillowanych warzyw z sosem sezamowym doskonale komponują się z wołowiną. Możesz przyrządzić go na wiosennym grillu lub… na patelni!  Ciesz się daniami z grilla niezależnie od pogody!

Składniki

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię pokroić w plastry, paprykę w duże kwadraty, a cebulę w piórka. Warzywa przełożyć do miski, dodać Olej Mazowiecki Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i grillować na patelni.

  2. Sos: uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  3. W tej samej misce 1 łyżkę sosu wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso. Zgrillowane warzywa przełożyć z powrotem do miski i dobrze wymieszać z sosem. Wołowinę natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem.

  4. Suchą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, położyć mięso i smażyć, przewracając je co minutę, do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia (krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony). Usmażone mięso natrzeć pozostałym sosem. Następnie pokroić je w paski i podawać ułożone na grillowanych warzywach.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Grill
smażenie
×