Udostępnij:
Sałatka z podsmażoną białą kiełbasą, jajkiem na twardo, brokułem, serem feta i podprażonymi pestkami słonecznika. Całość skąpana w wyrazistym kremowym sosie chrzanowym – to doskonała propozycja na Wielkanoc!
Składniki
- Biała kiełbasa cienka – 300 g
- brokuł – 500 g
- jajka – 6 sztuk
- ziarno słonecznika – ½ szklanki
- ser feta – 100 g
- śmietana 30 % tł. – 3 łyżki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka gotować przez 6 minut w osolonej wodzie, a następnie zalać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Gotować 4 minuty w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przełożyć na sito i przelać zimną wodą.
Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki cienką białą kiełbasę.
W miseczce przygotować sos: wymieszać śmietanę oraz Majonez Napoleoński Mosso i Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Na talerzu połączyć składniki sałatki, polać sosem chrzanowym i posypać prażonym słonecznikiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Dla mnie w świętach wielkanocnych podstawą jest biała kiełbasa z Kiszeczki, z domowym chrzanem i oczywiście sałatka ziemniaczana. 🙂
Dla mnie w świętach wielkanocnych podstawą jest biała kiełbasa z Kiszeczki, z domowym chrzanem i oczywiście sałatka ziemniaczana. 🙂