Chrzanowa sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

sałatka wielkanocna z brokułem

Sałatka z podsmażoną białą kiełbasą, jajkiem na twardo, brokułem, serem feta i podprażonymi pestkami słonecznika. Całość skąpana w wyrazistym kremowym sosie chrzanowym – to doskonała propozycja na Wielkanoc!

Składniki

  • Biała kiełbasa cienka – 300 g
  • brokuł – 500 g
  • jajka – 6 sztuk
  • ziarno słonecznika – ½ szklanki
  • ser feta – 100 g
  • śmietana 30 % tł.  – 3 łyżki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka gotować przez 6 minut w osolonej wodzie, a następnie zalać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Gotować 4 minuty w osolonej wodzie, a po ugotowaniu przełożyć na sito i przelać zimną wodą.

  2. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki cienką białą kiełbasę.

  3. W miseczce przygotować sos: wymieszać śmietanę oraz Majonez Napoleoński Mosso i Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Na talerzu połączyć składniki sałatki, polać sosem chrzanowym i posypać prażonym słonecznikiem.

ilość porcji: 6
×