Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Czy są tu miłośnicy carpaccio? A gdyby tak klasyczną wołowinę zastąpić… soczystymi burakami? Spróbuj nowego połączenia z roszponką, płatkami kokosa, chrupiącymi pestkami dyni i serem. Całości dopełnia wyrazisty sos czosnkowy.

Składniki

  • Ugotowane buraki – 2-4 sztuki
  • Roszponka – 100 g
  • Płatki kokosa -1/3 szklanki
  • Pestki dyni – 1/3 szklanki
  • Pokruszony ser Grana Padano – garść

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obrane buraki pokroić na cienkie plastry. Pokruszyć lub zetrzeć ser.

  2. Na suchej patelni podprażyć płatki kokosa oraz pestki dyni.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Na talerzu układać plastry buraka, roszponkę ułożyć na środku talerza lub z boku. Posypać obficie prażonymi dodatkami oraz serem. Całość polać sosem.

ilość porcji: 3-4
×