Udostępnij:
Bigos to pożywne danie, które kojarzy się nie tylko ze Świętami, ale i całym okresem jesienno zimowym, gdy organizm potrzebuje konkretnych i sycących posiłków. W te mroźne dni można się dodatkowo rozgrzać dodając do dania odrobinę chrzanu.
Składniki
- Kapusta kiszona – 1,5 kg
- Kiełbasa – 500 g
- Boczek wędzony – 150 g
- Suszone grzyby – 250 g
- Cebula – 2 szt.
- Chrzan Delikatesowy Mosso – 3 łyżki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Ziarnka jałowca – 4 szt.
- Liście laurowe – 2 szt.
- Ziele angielskie – 10 szt.
- Olej – 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy (ziarnka jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe) i gotować.
W tym czasie na 2 łyżkach oleju podsmażyć pokrojoną w półtalarki kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną drobno cebulę. Całość dodać do kapusty. Pokroić grzyby i również dodać je do gotującej się kapusty. Gotować na średniej mocy kuchenki, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania, gdy kapusta i grzyby zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy oraz Chrzan Delikatesowy Mosso. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Skomentuj lub zobacz komentarze