Udostępnij:
Łosoś w marynacie to wyraziste i aromatyczne danie. Jego niezwykły smak dodatkowo podkreśla sos sezamowo-miodowy, który w połączeniu z pieprzem i ziołami sprawia, że klasyczny łosoś nabiera zupełnie nowego charakteru.
Składniki
- Filet z łososia – 200 g
- Sok z cytryny – 150 ml
- Woda – 100 ml
- Sól – 1 łyżeczka
- Cukier – 3 łyżeczki
- Sałata rzymska lub lodowej -1/4 główki
- Miód – 2 łyżki
- Pieprz grubo mielony do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Należy przygotować marynatę – sok z cytryny, wodę, sól, cukier dokładnie wymieszać. Łososia pokroić w poprzek w 2-centymetrowe plastry i włożyć do marynaty na trzy dni.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Sałatę posiekać, wyłożyć na półmisek, a na sałacie ułóżyć pokrojonego w paseczki łososia. Sosem polać każdą porcję łososia.
Udekorować cząstkami cytryny, owocami np. porzeczkami lub świeżymi truskawkami i gałązkami koperku.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Polecam
Polecam