Udostępnij:
Pasztety warzywne są bardzo chętnie przyrządzane. Równie chętnie wykorzystywanym warzywem, szczególnie latem i jesienią, jest cukinia. A gdyby tak je połączyć i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii? Dodaj marchewki, cebulę, dopraw przyprawami, a całość polej pysznym sosem sezamowym! Nam już ślinka cieknie.
Składniki
- Cukinia – 1 kg
- Jaja – 4 sztuki
- Bułka tarta – 2 szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2/3 szklanki
- Marchewki – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Sól i pieprz
- Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na kilka minut. W tym czasie obrać i zetrzeć marchewkę. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso. Cukinie odcisnąć z nadmiaru wody. W misce połączyć wszystkie składniki (cukinię, marchewkę, cebulę, bułkę tartą, olej i jaja), doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć masę do wyłożonej papierem formy o wymiarach 23×12 cm. Piec przez około godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Można serwować go na chlebie lub bez, z dodatkiem świeżych warzyw np. ogórkiem czy rzodkiewką. Przed podaniem polać go sosem sezamowym. Smacznego!
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Nie bardzo rozumiem po co 2/3 szklanki oleju Mazowieckiego Mosso, skoro w przepisie jest potrzebna łyżka oleju do podsmażenia cebuli. Proszę o oświecenie, bo jestem dyletantem w kucharzeniu.
-
Aby składniki na pasztet połączyły się, potrzeba naszego Oleju Mazowieckiego, proszę spojrzeć na punkt pierwszy przepisu 🙂
-
-
Super.
Nie bardzo rozumiem po co 2/3 szklanki oleju Mazowieckiego Mosso, skoro w przepisie jest potrzebna łyżka oleju do podsmażenia cebuli. Proszę o oświecenie, bo jestem dyletantem w kucharzeniu.
Aby składniki na pasztet połączyły się, potrzeba naszego Oleju Mazowieckiego, proszę spojrzeć na punkt pierwszy przepisu 🙂
Super.