Udostępnij:
Sałatka ziemniaczana z bekonem to pożywne i sycące danie. Z powodzeniem możesz przygotować ją na obiad i najesz się do syta! Najlepiej smakuje przyrządzona z młodych ziemniaczków z wyrazistym sosem majonezowo-śmietankowym. Spróbuj!
Składniki
- Ziemniaki – 1 kg
- Boczek w plastrach – 150 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Starty parmezan – 4 łyżki
- Ogórki gruntowe – 3 sztuki
- Czerwona cebula – 1 mała
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sałata – 1 szklanka
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Musztarda Czeska – 3 łyżki
- Śmietana 18 % tł. – 2 łyżki
- Miód – 3 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Posiekać szczypiorek
Plastry boczku podsmażyć na patelni, aż powstaną rumiane i chrupiące kawałki. Obrać cebulę i posiekać na drobne kawałeczki. Ogórki umyć i pokroić na cienkie wstążki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na patelni podsmażyć cebulkę, następnie dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą już ciepłe dodać pokruszone kawałki boczku oraz szczypiorek. Na koniec dodać sos oraz wstążki ogórka.
Skomentuj lub zobacz komentarze