Udostępnij:
Czy są tu miłośnicy carpaccio? A gdyby tak klasyczną wołowinę zastąpić… soczystymi burakami? Spróbuj nowego połączenia z roszponką, płatkami kokosa, chrupiącymi pestkami dyni i serem. Całości dopełnia wyrazisty sos czosnkowy.
Składniki
- Ugotowane buraki – 2-4 sztuki
- Roszponka – 100 g
- Płatki kokosa -1/3 szklanki
- Pestki dyni – 1/3 szklanki
- Pokruszony ser Grana Padano – garść
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 2/3 szklanki
- Letnia woda – 4 łyżki
- Mosso Musztarda Stołowa – 1 łyżeczka
- Czosnek – 6 ząbków
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obrane buraki pokroić na cienkie plastry. Pokruszyć lub zetrzeć ser.
Na suchej patelni podprażyć płatki kokosa oraz pestki dyni.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układać plastry buraka, roszponkę ułożyć na środku talerza lub z boku. Posypać obficie prażonymi dodatkami oraz serem. Całość polać sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze