Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Sałatka z paluszkami krabowymi najlepiej smakuje w lecie, ponieważ wszystkie jej składniki powinny być schłodzone. Sprawdzi się na przyjęcia w ogrodzie czy piknik – przygotujesz ją w zaledwie 15 minut! Ostrości sałatce doda wyrazisty sos o smaku wasabi – spróbuj!

Składniki

  • Surimi (paluszków krabowych) – 1 paczka
  • Dojrzałe awokado – 1 sztuka
  • Ogórki gruntowe – 2 sztuki
  • Cebula – 1 mała
  • Mix sałat
  • Sok z ½ limonki
  • Posiekane migdały – 1 garść

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyć i pokroić w półtalarki zielonego ogórka. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić miąższ w plasterki. Zdjąć skórkę i skropić awokado sokiem z limonki.

  2. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Obrać i pokroić cebulę.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki wraz z sosem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 3
×