Sałatka kukurydziana z nachosami

Sałatka kukurydziana z nachosami

Sałatka kukurydziana z nachosami to świetny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół i znajomych! Spodziewasz się gości? Przygotujesz ją w zaledwie 20 minut i zachwycisz znajomych!

Składniki

  • Kukurydza – 2 kolby
  • Ser żółty twardy, typ. Grana Padano – 150 g
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Orzechy włoskie – 1/3 szklanki
  • Nachosy (do podania) – 1 opakowanie

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kukurydzę grillować na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju lub podsmażyć na zwyczajnej patelni. Po usmażeniu ściąć z kolby.

  2. Posiekać pietruszkę oraz szczypiorek. Orzechy podprażyć na suchej patelni, a gdy lekko przestygną, posiekać drobno.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z drobno startym serem i dwiema łyżkami sosu.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
Sałatka
smażenie
×