Udostępnij:
Sałatka makaronowa ma tę zaletę, że można zjeść ją na zarówno na ciepło jako obiad, jak i na zimno w formie przekąski czy lunchu. Z pewnością warto spróbować jej prosto z patelni, gdy cukinia i szparagi są świeżo przesmażone – smakuje wyśmienicie! Wiosenne warzywa w połączeniu z lekkim sosem bazyliowym to doskonała kombinacja smaków.
Składniki
- Szparagi – 1 pęczek
- Makaron typu świderki – 200 g
- Cukinia – 1
- Cebula – 1
- Groszek cukrowy – 1 szklanka
- Ser feta – 125 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
Sos:
- Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
- Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Warzywa umyć. Cukinię pokroić w półtalarki, a cebulę w piórka.
Odciąć zdrewniałe końce szparagów, pociąć je na kawałki długości 3-4 cm.Na patelni rozgrzać 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i podsmażyć warzywa doprawione solą i pieprzem przez 2 minuty. Wsypać posiekany drobno groszek cukrowy oraz szparagi i smażyć przez kolejną minutę.
Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.
Do warzyw dodać makaron i wymieszać. Polać sałatkę sosem i posypać pokrojonym drobno serem feta.
Skomentuj lub zobacz komentarze