Roladki z kurczaka ze śliwkami i boczkiem

Roladki z kurczaka ze śliwkami i boczkiem

Nie masz pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Pyszne roladki z kurczaka ze śliwkami i boczkiem oraz sezamową nutą z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Składniki

  • Piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
  • Boczek – 8 – 12 plastrów
  • Suszone śliwki – ½ szklanki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  2. Każdy z filetów przeciąć w poprzek na pół. Rozbić delikatnie tłuczkiem, posmarować sosem i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut w marynacie.

  3. Na 2-3 długich plastrach boczku układać zamarynowany filet z kurczaka. Na mięsie ułożyć po kilka śliwek i zwinąć roladkę. Przygotować w ten sposób pozostałe roladki.

  4. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 185°C przez około 25 minut. Podawać z młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatą.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad niedzielny
pieczenie
×