Mintaj z fasolką szparagową

Mintaj z fasolką szparagową

Kto z nas nie lubi ryb? Mintaj w towarzystwie fasolki szparagowej to lekkie i świeże danie – idealne na lato!

Składniki

  • Fasolka szparagowa – 300 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Migdały w płatkach – 2 łyżki
  • Filet z mintaja – 400 g
  • Zmielone płatki kukurydziane – 100 g
  • Jajko – 1
  • Sól, pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  2. Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz 3 łyżkami sosu. Następnie dodać jajko i wymieszaj.

  3. Fasolkę gotować do miękkości w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

  4. Obtoczyć każdy kawałek ryby w drobno zmielonych płatkach kukurydzianych i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Masło podgrzać, dodać fasolkę. Podawać usmażoną rybę z fasolką, a całość posypać migdałami w płatkach.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×