Pieczone szparagi z nutką wasabi

Pieczone szparagi z nutką wasabi

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Skorzystaj z okazji i przygotuj pieczone szparagi, zawinięte z serem camembert i szynką parmeńską w kruche ciasto francuskie. Pikantna nutka wasabi nadaje szparagom wyrazistości i sprawia, że ta potrawa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Składniki

  • Szparagi – 24 sztuki
  • Arkusz ciasta francuskiego – 1 szt.
  • Ser camembert – 1 szt.
  • Plastry szynki dojrzewającej lub salami – 8 szt.
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Jajko – 1 szt.
  • Sól

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce, wymieszać z oliwą z oliwek oraz szczyptą soli.

  2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Ciasto rozwinąć i pokroić na kwadraty. Posmarować sosem. Na ciasto rozłożyć plasterki mięsa, szparagi oraz plasterek sera.

  4. Zawinąć końce do środka, posmarować rozmieszanym jajkiem i dokładnie skleić końce. Wierzch posmarować jajkiem. Piec przez około 20 minut w 200°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Kolacja
pieczenie
×