Marchewki zapiekane w boczku

Marchewki zapiekane w boczku

Nietypowe połączenie boczku i marchewki to danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości! Co ważne, wszystkie składniki dostępne są przez cały rok, a jego przygotowanie trwa tylko 20 minut.

Składniki

  • Marchewki – 12- 15 sztuk
  • Plastry boczku – 12-15 sztuk
  • Granat – 1/2
  • Ziarna słonecznika – ¼ szklanki
  • Ser typu włoskiego
  • Natka pietruszki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  2. Marchewki umyć i osuszyć.

  3. Następnie owinąć plastrami boczku każdą marchewkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez około 40 minut w temperaturze 185°C.

  4. Obrać owoc granatu, a słonecznik podprażyć na suchej patelni. Pamiętać o tym, aby cały czas mieszać go podczas prażenia, ponieważ bardzo szybko mógłby się przypalić.

  5. Upieczone marchewki posypać serem, ziarnami słonecznika oraz granatem. Całość polać sosem i udekorować pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 40 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4-6
kuchnia polska
Przystawka
pieczenie
×