Udostępnij:
Nie ma to jak soczysty stek, który niemal rozpływa się w ustach! Dodatki w postaci grillowanych warzyw z sosem sezamowym doskonale komponują się z wołowiną. Możesz przyrządzić go na wiosennym grillu lub… na patelni! Ciesz się daniami z grilla niezależnie od pogody!
Składniki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Stek wołowy z rostbefu (2 porcje) – 400 g
- Mosso Olej Mazowiecki– 1 łyżka
- Mała cukinia – 1
- Papryka żółta – 1
- Cebula czerwona – 1
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić w plastry, paprykę w duże kwadraty, a cebulę w piórka. Warzywa przełożyć do miski, dodać Olej Mazowiecki Mosso, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i grillować na patelni.
Sos: uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W tej samej misce 1 łyżkę sosu wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso. Zgrillowane warzywa przełożyć z powrotem do miski i dobrze wymieszać z sosem. Wołowinę natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem.
Suchą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, położyć mięso i smażyć, przewracając je co minutę, do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia (krwisty, średnio wysmażony, dobrze wysmażony). Usmażone mięso natrzeć pozostałym sosem. Następnie pokroić je w paski i podawać ułożone na grillowanych warzywach.
Skomentuj lub zobacz komentarze