Udostępnij:
Soczysta pierś z kurczaka z kozim serem i słodko-kwaśną żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Tę niezwykłą kompozycję smakową wzbogaca intensywna, chrzanowa nuta.
Składniki
- filet z kurczaka – 2 szt.
- ser kozi w plastrach – 2 -4
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 czubate łyżki
- Olej – 2 łyżki
- masło – 60 g
- konfitura żurawinowa – 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju obsmażyć filety na złoty kolor. Po usmażeniu dodać na wierzch pokrojone w plastry masło.
Wraz z patelnią (lub w naczyniu żaroodpornym) włożyć kurczaka do piekarnika i piec w temp. 200ºC przez 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi). Pod koniec pieczenia nałożyć po 1 czubatej łyżce Chrzanu Delikatesowego Mosso na wierzch kurczaka i przykryć go serem kozim.
Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z żurawiną i ulubionymi dodatkami, np. sałatką lub ziemniakami.
Skomentuj lub zobacz komentarze