Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim

Masz ochotę na grilla, ale pora roku nie jest odpowiednia? Nic trudnego! Wystarczy dobry piekarni i ten przepis. Do tego będzie odrobinę wytwornie, bo z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Wypróbuj te oryginalne szaszłyki w cieście francuskim – będą idealne na przekąskę podczas imprezy!

SKŁADNKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto francuskie pokroić w długie wąski paski i posmarować z jednej strony Musztardą Czeską Mosso.

  2. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości takiej samej jak przygotowane paski ciasta.

  3. Następnie każdy kawałek kiełbasy zawinąć w ciasto w taki sposób, aby ciasto okrążyło kiełbasę z zapasem ok 1 cm – końcówki ciasta lekko docisnąć, aby dobrze się skleiły.

  4. Cebulę przekroić na ćwiartki i rozdzielić na pojedyncze warstwy. Na długie patyczki nabijać na zmianę kiełbasę z ciastem i kawałki cebuli.

  5. Szaszłyki piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C w funkcji termoobiegu, do czasu, aż ciasto francuskie nabierze złocistego koloru. W przypadku braku funkcji termoobiegu użyć grzania typu góra-dół, a temperaturę zwiększyć do 210°C.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 25 minut
ilość porcji: 4
×