Udostępnij:
Wypróbuj nietypowego połączenia ryby i boczku! Delikatny dorsz podany w chrupiącym plastrze boczku to idealny pomysł na nową odsłonę ryby w Twojej kuchni. Dopraw danie papryką, cytryną oraz świeżymi ziołami. Filet najlepiej będzie smakował z fasolką szparagową oraz w sosie na bazie majonezu.
SKŁADNIKI:
- Filet z dorsza – 400 g
- Boczek w plastrach – 100 g
- Olej – 3 łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryczka chili – 1 szt.
- Cytryna – ½ szt.
- Posiekany koperek – 1 łyżka
- Ugotowana fasolka szparagowa do podania – 200 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Jogurt naturalny – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować marynatę – w misce umieścić olej, sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Składniki wymieszać.
Przygotować sos majonezowy do podania – w misce wymieszać Majonez Napoleoński Mosso, jogurt naturalny i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Następnie umieść w marynacie i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Kawałki ryby zawinąć w plastry boczku i układać na patelni posmarowanej olejem.
Smażyć z obu stron, aż boczek i ryba się zrumienią.
Rybę podawać z fasolką polaną sosem majonezowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze