Filet z dorsza smażony w boczku

Filet z dorsza smażony w boczku

Wypróbuj nietypowego połączenia ryby i boczku! Delikatny dorsz podany w chrupiącym plastrze boczku to idealny pomysł na nową odsłonę ryby w Twojej kuchni. Dopraw danie papryką, cytryną oraz świeżymi ziołami. Filet najlepiej będzie smakował z fasolką szparagową oraz w sosie na bazie majonezu.

SKŁADNIKI:

  • Filet z dorsza – 400 g
  • Boczek w plastrach – 100 g
  • Olej – 3 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Papryczka chili – 1 szt.
  • Cytryna – ½ szt.
  • Posiekany koperek – 1 łyżka
  • Ugotowana fasolka szparagowa do podania – 200 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę – w misce umieścić olej, sok z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Składniki wymieszać.

  2. Przygotować sos majonezowy do podania – w misce wymieszać Majonez Napoleoński Mosso, jogurt naturalny i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Następnie umieść w marynacie i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  4. Kawałki ryby zawinąć w plastry boczku i układać na patelni posmarowanej olejem.

  5. Smażyć z obu stron, aż boczek i ryba się zrumienią.

  6. Rybę podawać z fasolką polaną sosem majonezowym.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 20 minut
ilość porcji: 4
×