Udostępnij:
Krewetki i pizza? To zaskakujące, ale pyszne połączenie. Do tego kremowy biały sos, brokuły i pieczarki. Musisz tego spróbować!
Składniki
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 0,5 kg
- Drożdże – 20 g
- Letnia woda – 280 ml
- Mosso Olej Mazowiecki – 4 łyżki
- Cukier – 1 płaska łyżeczka
- Sól – 1 płaska łyżeczka
Składniki na biały sos:
- Mosso Majonez Napoleoński 320 ml – ½ słoiczka
- Śmietana kwaśna 12% – 100 ml
- Oregano suszone – 1 płaska łyżka
- Pieprz do smaku
Dodatki na pizzę:
- Ser żółty -200 g
- Ser mozzarella – 200
- Brokuły mrożone – 250 g
- Pieczarki świeże – 4 średnie szt.
- Krewetki duże surowe – 18 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając Olej Mazowiecki Mosso, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki ciasta. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie wszystkie składniki na biały sos dokładnie ze sobą wymieszać. Ilość Majonezu Napoleońskiego Mosso dodaj według uznania.
Gdy podwoi swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia. Posmarować sosem białym, na sos wyłożyć starte sery, rozmrożone i odsączone z wody brokuły oraz pokrojone pieczarki i przekrojone wzdłuż na pół krewetki. Tak przygotowaną pizzę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 280 – 330° C do ładnego zrumienienia.
Przed podaniem polać Olejem Mazowieckim z rozdrobnionym czosnkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze