30 min
4 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Wiosenna, zielona zupa z groszku i bobu to lekkie danie, o kremowej konsystencji. Zaskakującego charateru i pikanterii dodaje jej sos o smaku wasabi. Musisz spróbować tego zielonego połączenia!
Składniki
- Bób – 450 g
- Groszek – 1 szklanka
- Świeży groszek cukrowy – 1 garść
- Bulion warzywny – 500 ml
- Cebula – 1
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 5 łyżeczek
- Jogurt grecki – 4 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Groszek ugotować i obrać.
Do garnka włożyć wszystkie składniki oprócz sosu. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut. Po 5 minutach można odłożyć kilka strączków do dekoracji.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy zupa będzie ugotowana, dodać sos i zblendować na gładki krem. Przed podaniem udekorować groszkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze