Udostępnij:
Gofry zazwyczaj kojarzą się z deserem lub słodką przekąską. Nasza dzisiejsza propozycja to gofry w wersji… wytrawnej! Podane z jajkiem sadzonym i pomidorem tworzą niebanalną kompozycję, która na stałe zagości w porannym menu miłośników śniadań na ciepło.
Składniki
- Jajka – 4 sztuki
- Starty żółty ser – 1 szklanka
- Roztopione masło -130 g
- Maślanka – 450 ml
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mieszanka sałat – 1 szklanka
- Pomidorki koktajlowe
- Pomidor – 1 sztuka
- Jajka przepiórcze
- Sól, pieprz
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
W misce lub blenderze wymieszać jajka, maślankę, roztopione masło.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 1 łyżeczką soli. Przesiać do miski z mokrymi składnikami. Dodać 5 łyżek sosu sezamowego oraz starty ser.
Piec w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Jajka przepiórcze usmażyć. Gofry podawać z sadzonymi jajkami oraz pomidorami z dodatkiem sałat. Całość można polać dodatkową porcją sosu.
Skomentuj lub zobacz komentarze