Gofry sezamowe

gofry sezamowe, śniadanie, mosso, wytrawne gofry

Gofry zazwyczaj kojarzą się z deserem lub słodką przekąską. Nasza dzisiejsza propozycja to gofry w wersji… wytrawnej! Podane z jajkiem sadzonym i pomidorem tworzą niebanalną kompozycję, która na stałe zagości w porannym menu miłośników śniadań na ciepło.

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Starty żółty ser – 1 szklanka
  • Roztopione masło -130 g
  • Maślanka – 450 ml
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Mieszanka sałat – 1 szklanka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Jajka przepiórcze
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce lub blenderze wymieszać jajka, maślankę, roztopione masło.

  2. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.   

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 1 łyżeczką soli. Przesiać do miski z mokrymi składnikami. Dodać 5 łyżek sosu sezamowego oraz starty ser.

  4. Piec w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Jajka przepiórcze usmażyć. Gofry podawać z sadzonymi jajkami oraz pomidorami z dodatkiem sałat. Całość można polać dodatkową porcją sosu.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 12
kuchnia polska
Śniadanie
pieczenie
×