Udostępnij:
Tym razem prezentujemy przepis na kanapeczki w nieco ostrzejszej odsłonie. Pasta z awokado, wzbogacona pikantną nutą wasabi, z pewnością rozgrzeje podniebienia i zaostrzy apetyt!
Składniki
- Awokado – 2 sztuki
- Jaja – 3 sztuki
- Pietruszka – 1 garść
- Sok z ½ limonki
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Cebulka dymka – 1 sztuka
- Chleb
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Chleb pokroić na kromki i podpiec w tosterze, aż stanie się chrupiący.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać drobno. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Za pomocą łyżki wyjąć miąższ, dodać do niego posiekany czosnek, sok z limonki oraz 2-3 łyżki sosu o smaki wasabi (ilość sosu zależy od preferencji poziomu ostrości).
Wszystko razem wymieszać, zagniatając widelcem. Na opieczony chleb położyć pastę z awokado, następnie plasterki jajka. Całość posypać obficie posiekaną cebulką dymką oraz szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze