Udostępnij:
Placuszki kukurydziane, wzbogacone sosem czosnkowym, to nasza propozycja na błyskawiczny i oryginalny obiad. Wypróbuj kotleciki z kukurydzy – szczególnie, gdy nie masz czasu na długie gotowanie!
Składniki
- Kukurydza – 2 puszki
- Jajko – 1 sztuka
- Starty żółty ser – 1 garść
- Mąka pszenna – 6-8 łyżek
- Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę odsączyć na sitku, odłożyć ½ szklanki. Pozostałą część zblendować na gładką masę.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W misce połączyć zblendowaną kukurydzę z pozostałymi składnikami. Dodać 4 łyżki sosu czosnkowego. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Smażyć na Oleju Mazowieckim Mosso na złoty kolor z obu stron. Podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionej sałatki oraz dodatkową porcją sosu czosnkowego.
Skomentuj lub zobacz komentarze