Udostępnij:
Zupa rybna nie jest w Polsce popularnym daniem, jednak kto jej próbował, ten wie, że potrafi zachwycić smakiem. Dziś krok po kroku opowiemy, jak przygotować bulion rybny i pyszną zupę z chrzanową nutą.
Składniki
Składniki na bulion rybny:
- Resztki ryb (ości, skóra, łby, kręgosłupy) – 2 kg
- Marchewka – 3 szt.
- Pietruszka – 2 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Mały seler
- Pomidor – 1 szt.
- Kawałek pora
- Mały pęczek natki pietruszki
- Mały pęczek koperku
- Woda – 2 l
- Ziele angielskie – 4 ziarenka
- Pieprz – 8 ziarenek
- Liść laurowy – 1 szt.
- Sól, pieprz
- Olej – do smażenia
Składniki na zupę:
- Bulion rybny – 800 ml
- Marchewka – 1 szt.
- Cebula – 1 szt.
- Gałązka selera naciowego – 1 szt.
- Ziemniaki średnie – 3 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 4 łyżki
- Dowolna ryba (np. dorsz lub halibut) – 300 g
PRZYGOTOWANIE:
Bulion rybny: Ryby umyć pod bieżącą wodą. Warzywa obierać i pokroić na połówki. Wszystkie składniki umieścić w garnku i zalać zimną wodą.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień tak, aby bulion delikatnie się gotował. Zebrać szumy i gotować przez godzinę. Po wystudzeniu można zebrać tłuszcz z powierzchni. W lodówce przechowywać przez 3 dni lub zamrozić.
Zupa: Warzywa obrać i pokroić w 2 cm kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć marchew, seler, cebulę oraz czosnek przez 2 minuty. Dodać pokrojone ziemniaki i bulion. Całość gotować przez 30 minut, a następnie zblendować. Zupę zagotować, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać 2 łyżki Chrzanu Delikatesowego Mosso.
Rybę pokroić na mniejsze części i usmażyć na patelni. Zupę podawać z kawałkami ryb i łyżeczką Chrzanu Delikatesowego Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze