15 min
3 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Wołowina i sezam? Czemu nie! Wyrazisty smak mięsa i aksamitny sos to połączenie idealne. Całość uzupełniają krótko smażone warzywa – cukinia i marchew.
Składniki
- Mielone mięso wołowe – 400 g
- Duża cebula – 1
- Marchewka – 2
- Cukinia – 1
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sól himalajska – do smaku
- Pieprz – ½ łyżeczki
- Ugotowany ryż – 250 g
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Obierać marchew i pokroić ją w talarki, a cukinię w półtalarki.
Na 2 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć cukinię oraz marchew. Doprawić solą, pieprzem i przełożyć do miski.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Pod koniec smażenia dodać sos. Podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze