Wołowina sezamowa

Wołowina sezamowa

Wołowina i sezam? Czemu nie! Wyrazisty smak mięsa i aksamitny sos to połączenie idealne. Całość uzupełniają krótko smażone warzywa – cukinia i marchew.

Składniki

  • Mielone mięso wołowe – 400 g
  • Duża cebula – 1
  • Marchewka – 2
  • Cukinia – 1
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sól himalajska – do smaku
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Ugotowany ryż – 250 g

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Obierać marchew i pokroić ją w talarki, a cukinię w półtalarki.

  2. Na 2 łyżkach rozgrzanego Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć cukinię oraz marchew. Doprawić solą, pieprzem i przełożyć do miski.

  3. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.  

  4. Pod koniec smażenia dodać sos. Podawać z ugotowanym ryżem, a całość posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
smażenie
×