Udostępnij:
Barszcz z uszkami do wigilijny klasyk, warto jednak spróbować czegoś nowego i przygotować… wieniec do barszczu. To pyszne ciasto z mięsny farszem, wyglądem przypominające właśnie wieniec. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje!
Składniki
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 350 g
- Masło – 200 g
- Jajko – 1 szt.
- Żółtko – 1 szt.
- Gęsta śmietana 18% – 100 g
- Sól – ½ łyżeczki
Składniki na farsz:
- Łopatka wieprzowa – 500 g
- Jajka – 2 szt.
- Cebula – 2 szt.
- Czosnek – 2 ząbki
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
- Majeranek – 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Olej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem przez 3 minuty na średnim ogniu. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, Chrzanem Delikatesowym Mosso i przyprawami.
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Podsypywać mąką, jeśli klei się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na pół i uformować dwie kule (powstaną dwa wieńce), następnie owinąć je folią spożywczą i zostawić na 10 minut.
Z porcji ciasta rozwałkować koło i pokroić jak pizzę tak, aby powstało 8 trójkątów. Na okrągłej blaszce do pieczenia rozłożyć trójkąty szerszymi brzegami do środka. Środek powinien tworzyć okrąg o średnicy ok. 10 cm. Z farszu ulepić walec i ułożyć na cieście 1 cm od wewnętrznego brzegu. Zewnętrzne fragmenty ciasta zawinąć do środka. Gotowy wieniec posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 160°C przez 30 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze