Udostępnij:
Tortilla na dobre zagościła w polskiej kuchni. Jeżeli szukasz jej wege odmiany lub chcesz ją przygotować jeszcze szybciej, ten przepis jest dla Ciebie. Aby nadać ciekawszy smak tortilli z warzywami, wypróbuj sos sezamowy. Będzie pasować idealnie!
SKŁADNIKI:
- Tortilla pełnoziarnista – 4 szt.
- Pomidor – 2 szt.
- Ogórek zielony – 1 szt.
- Sałata rzymska – 1 mała główka
- Ser feta – 200 g
- Mosso Ketchup Premium Pikantny
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
Na środku ułożonej płasko tortilli poukładać wzdłuż liście sałaty.
Na liście nałożyć sos sezamowy – mniej więcej 2-3 łyżki w zależności od rozmiaru placka.
Następnie dodać pokrojone w paski ogórki i pomidory.
Ser feta pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.
Tortillę zawinąć w rulon lekko dociskając, tak aby wszystkie składniki stworzyły zwarty farsz.
Tak przygotowaną tortillę w całości lub przekrojoną na pół zapakować do pudełka i zabrać do szkoły lub pracy na drugie śniadanie lub lunch.
Opcjonalnie gotową tortillę zawinąć szczelnie w kuchenną folię aluminiową. Gotowe danie przed spożyciem polać Ketchupem Pikantnym Premium.
Skomentuj lub zobacz komentarze