Udostępnij:
Czy są tu fani tacos? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Wersja z ciecierzycą i warzywami zaskakuje smakiem i wspaniale się prezentuje.
Składniki
- Tortilla – 12 placków
- Ugotowana ciecierzyca – 400 g
- Za’atar – 1 łyżka
- Kumin – 1 łyżeczka
- Sól – ½ łyżeczki
- Hummus – 1 szklanka
- Rukola – 1 szklanka
- Pomidorki koktajlowe – 250 g
- Ogórek – 1
- Mosso Olej Mazowiecki – 8 łyżek
- Garść koperku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Jogurt naturalny – ½ szklanki
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać 4 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso na patelni. Podsmażać, ciągle mieszając, ciecierzycę oraz wszystkie przyprawy (za’atar, kumin oraz sól).
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Hummus wymieszać z łyżką sosu. Ogórka i pomidory pokroić, wymieszać z rukolą. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z Olejem Mazowieckim Mosso.
Na podgrzane tortille nakładać czosnkowo-cebulowy hummus, sałatkę oraz ciepłą ciecierzycę. Posypać świeżym koperkiem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze