Tacos z ciecierzycą i warzywami

Tacos z ciecierzycą i warzywami

Czy są tu fani tacos? Jeśli tak, to przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Wersja z ciecierzycą i warzywami zaskakuje smakiem i wspaniale się prezentuje.

Składniki

  • Tortilla – 12 placków
  • Ugotowana ciecierzyca – 400 g
  • Za’atar – 1 łyżka
  • Kumin – 1 łyżeczka
  • Sól – ½ łyżeczki
  • Hummus – 1 szklanka
  • Rukola – 1 szklanka
  • Pomidorki koktajlowe – 250 g
  • Ogórek – 1
  • Mosso Olej Mazowiecki – 8 łyżek
  • Garść koperku

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Jogurt naturalny – ½ szklanki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać 4 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso na patelni. Podsmażać, ciągle mieszając, ciecierzycę oraz wszystkie przyprawy (za’atar, kumin oraz sól).

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem.
    Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Hummus wymieszać z łyżką sosu. Ogórka i pomidory pokroić, wymieszać z rukolą. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z Olejem Mazowieckim Mosso.

  4. Na podgrzane tortille nakładać czosnkowo-cebulowy hummus, sałatkę oraz ciepłą ciecierzycę. Posypać świeżym koperkiem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 4
kuchnia meksykańska
Obiad
smażenie
×