Udostępnij:
Prosty, apetyczny pomysł na tuńczyka. Tym razem wybierz stek, a przyrządzisz z niego pyszne danie główne. Tuńczyk doskonale komponuje się z chrzanem. Zamiast przygotować chrzan, wybierz sos chrzanowy. Nie zapomnij o dodatku pieprzu. Lekka sałatka dopełni dzieła!
SKŁADNIKI:
- Stek z tuńczyka – 2 porcje
- Mosso Sos Chrzanowy
- Pieprz kolorowy w ziarnach
- Olej – do smażenia
- Sól
PRZYGOTOWANIE:
Steki z tuńczyka osuszyć, pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. Po tym czasie steki z obu stron przyprawić solą.
Kolorowy ziarnisty pieprz roztłuc na grudki przy pomocy moździerza (opcjonalnie zamiast moździerza można użyć rękojeści dużego noża kuchennego).
Na mocno rozgrzaną patelnię dodać 2 łyżki oleju, a następnie ułożyć oba steki. Smażyć na mocnym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż stek zetnie się do połowy wysokości.
Następnie odwrócić steki na drugą stronę i smażyć jeszcze 1,5 do 2,5 minuty w zależności od oczekiwanego stopnia wysmażenia ryby.
Usmażone steki odstawić na bok na 2-3 minuty, a następnie ułożyć na talerzu. Polać Sosem Chrzanowym Mosso i obficie posypać kolorowym pieprzem. Steki podawać z dodatkami w postaci surówki i ryżu, lub pieczonych ziemniaków.
Skomentuj lub zobacz komentarze