Udostępnij:
Tofu tylko z pozoru wydaje się trudnym produktem. Dobrze przyprawione i poddane odpowiedniej obróbce potrafi zaskoczyć! Spróbuj smażonego tofu z warzywami i aksamitną, sezamową nutą.
Składniki
- Naturalne tofu – 400 g
- Mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki
- Sól – 1 łyżeczka
- Sproszkowana chili (opcjonalnie) – ½ łyżeczki
- Czerwona papryka – 1
- Brokuł – 1
- Sos sojowy – 4 łyżki
- Słodki sosu chili – 2 łyżki
- Czosnek – 3 ząbki
- Olej sezamowy – 4 łyżki
- Sezam – 1 łyżka
- Orzechy nerkowca – 2 łyżki
- Posiekany szczypiorek – 2 garści
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Tofu odsączyć za pomocą papierowych ręczników i pokroić na drobną kostkę. Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki, paprykę oczyścić i pokroić w drobne paseczki.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W jednej misce obtoczyć tofu w mące ziemniaczanej, wymieszanej z solą i chili (opcjonalnie). W drugim naczyniu przygotować mieszankę sosów. Połączyć sos sezamowy z sosem sojowym, słodkim sosem chili oraz drobno posiekanymi 2 ząbkami czosnku.
Na patelni rozgrzać olej sezamowy i podsmażyć tofu na złoty kolor z każdej strony, następnie dodać orzechy nerkowca i wcześniej przygotowany sos. Wymieszać, dodać pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem. Całość posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Skomentuj lub zobacz komentarze