Udostępnij:
To doskonały przepis nie tylko dla miłośników tofu, ale również dla tych, którzy za tym produktem nie przepadają. Sekret pysznego tofu tkwi w jego odpowiedni przyrządzeniu, a my znamy ten sekret! Chrupiące tofu w mące i curry zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!
Składniki
- Tofu – 1 kostka
- Curry – 1 łyżeczka
- Mąka ryżowa – 2 łyżki
- sól, pieprz
- Olej Mazowiecki Mosso– 3 łyżki
- Szpinak – 2 szklanki
- Pomidorki cherry – 1 szklanka
- Płatki kokosowe – ½ szklanki
- Cebulka dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Tofu odsączyć i pokruszyć na kawałki. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem. Posiekać cebulkę dymkę oraz szczypiorek.
Tofu obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Pokroić pomidory na mniejsze kawałki. Podprażyć płatki kokosowe na suchej patelni.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze