Udostępnij:
Połączenie drobiu z owocami to zazwyczaj strzał w dziesiątkę! W tym przypadku to soczysty kurczak w towarzystwie jabłka i granatu. Chrupiące orzechy włoskie i intensywne buraki wzbogacają tę wyjątkową sałatkową kompozycję. Wisienką na torcie jest aksamitny sos sezamowy.
Składniki
- Filety z kurczaka – 2
- Mix sałat – 200 g
- Burak – 2 średniej wielkości
- Granat – 1
- Jabłko – ½
- Orzechy włoskie – 70 g
- Czerwona cebula – 1
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Buraki obrać, a następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Gdy przestygną, grubo posiekać. Filety doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso na patelni i podsmażyć je na złoty kolor.
Pokroić buraki w plastry. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mix sałat z pokrojoną w piórka cebulą, jabłkiem oraz pestkami granatu. Filety pokroić w cienkie plastry i ułóżyć na sałacie.
Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W ten sam sposób ułożyć plastry buraków. Posypać prażonymi orzechami. Całość polać sosem.
Skomentuj lub zobacz komentarze