Udostępnij:
Lekka sałatka z kaszą i krewetkami idealnie nada się na obiad. Wystarczy dodać awokado, sałatę i płatki migdałów. Owocowym akcentem będzie soczysty grejpfrut, a dressingiem pyszny sos na serku kremowym – spróbuj!
Składniki
- Krewetki – 250 g
- Awokado – 1 sztuka
- Kasza bulgur – 1/2 szklanki
- Grejpfrut – 1 sztuka
- Mieszanka sałat
- Migdały w płatkach – 1/3 szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy – 150 g
- Mleko – 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę wsypać do wrzącej wody i gotować przez 8 minut. Krewetki opłukać i osuszyć, podsmażyć na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Przyprawić solą i pieprzem.
Awokado pokroić w kostkę. Podprażyć migdały na suchej patelni. Za pomocą noża obrać grejpfruta i pokroić w cząstki.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na wierzchu krewetki i dodać sos.
Skomentuj lub zobacz komentarze