Sałatka z krewetkami i kaszą bulgur

Sałatka z krewetkami i kaszą bulgur

Lekka sałatka z kaszą i krewetkami idealnie nada się na obiad. Wystarczy dodać awokado, sałatę i płatki migdałów. Owocowym akcentem będzie soczysty grejpfrut, a dressingiem pyszny sos na serku kremowym – spróbuj!

Składniki

  • Krewetki – 250 g
  • Awokado – 1 sztuka
  • Kasza bulgur – 1/2 szklanki
  • Grejpfrut – 1 sztuka
  • Mieszanka sałat
  • Migdały w płatkach – 1/3 szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki

Sos:

  • Natka pietruszki – 1 szklanka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
  • Serek kremowy – 150 g
  • Mleko – 3-4 łyżki
  • Czosnek – 1 obrany ząbek
  • Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę wsypać do wrzącej wody i gotować przez 8 minut. Krewetki opłukać i osuszyć, podsmażyć na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Przyprawić solą i pieprzem.

  2. Awokado pokroić w kostkę. Podprażyć migdały na suchej patelni. Za pomocą noża obrać grejpfruta i pokroić w cząstki.

  3. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na wierzchu krewetki i dodać sos.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 2
×