Sałatka z grillowanymi krewetkami

Sałatka z grillowanymi krewetkami

Pyszna lekka sałatka z grillowanymi krewetkami, idealna na lekki obiad lub wieczorną kolację! Przygotuj sałatkę i podaj ją z sosem na bazie Majonezu Napoleońskiego MOSSO. Zasmakuje każdemu!

Składniki

  • Krewetki – 200 g
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka
  • Szparagi zielone – 200 g
  • Czerwona cebula – 1 mała sztuka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Zielony ogórek – pół sztuki
  • Jajko ugotowane na półtwardo – 2 sztuki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
  • Świeże oregano – 1 łyżeczka
  • Miks sałat – 70 g
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Grzanki z bagietki – 6 sztuk

PRZYGOTOWANIE:

  1. Krewetki polej oliwą, 1 łyżką soku z cytryny, posyp tymiankiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na minimum 15 minut.

  2. Na rozgrzanym grillu połóż krewetki, grilluj z każdej strony po 2 minuty lub dłużej, aż przestaną być surowe w środku.

  3. Szparagi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 4–5 minut. Przestudź, pokrój na mniejsze kawałki.

  4. Cebulę pokrój w piórka, pomidor i ogórek w duże kawałki. Jajka obierz, przekrój na pół.

  5. Majonez Napoleoński MOSSO wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny. Dodaj posiekane oregano, sól i pieprz do smaku.

  6. Do misek nałóż miks sałat, warzywa, jajka i krewetki. Polej sosem majonezowym, dołóż grzanki. Podawaj od razu po przygotowaniu.

czas potrzebny: 25 minut
kuchnia włoska
Sałatka
smażenie
×