Udostępnij:
Pyszna lekka sałatka z grillowanymi krewetkami, idealna na lekki obiad lub wieczorną kolację! Przygotuj sałatkę i podaj ją z sosem na bazie Majonezu Napoleońskiego MOSSO. Zasmakuje każdemu!
Składniki
- Krewetki – 200 g
- Oliwa – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka
- Szparagi zielone – 200 g
- Czerwona cebula – 1 mała sztuka
- Pomidor – 1 sztuka
- Zielony ogórek – pół sztuki
- Jajko ugotowane na półtwardo – 2 sztuki
- Majonez Napoleoński MOSSO – 2 łyżki
- Świeże oregano – 1 łyżeczka
- Miks sałat – 70 g
- Sól i pieprz – do smaku
- Grzanki z bagietki – 6 sztuk
PRZYGOTOWANIE:
Krewetki polej oliwą, 1 łyżką soku z cytryny, posyp tymiankiem, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na minimum 15 minut.
Na rozgrzanym grillu połóż krewetki, grilluj z każdej strony po 2 minuty lub dłużej, aż przestaną być surowe w środku.
Szparagi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 4–5 minut. Przestudź, pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę pokrój w piórka, pomidor i ogórek w duże kawałki. Jajka obierz, przekrój na pół.
Majonez Napoleoński MOSSO wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny. Dodaj posiekane oregano, sól i pieprz do smaku.
Do misek nałóż miks sałat, warzywa, jajka i krewetki. Polej sosem majonezowym, dołóż grzanki. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze