Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Lekka sałatka z cukinii to sposób na szybkie, ale i bardzo oryginalne danie. Zwłaszcza jeśli pokroisz cukinię w długie i cienkie paski, wyglądem zbliżone do makaronu spaghetti. Dodatek pomidorków, oliwek i sosu bazyliowego sprawi, że na talerzu odnajdziesz prawdziwie włoskie smaki – spróbuj!

Składniki

  • Cukinia – 2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
  • Orzechy pini – 1/2 szklanki
  • Ser Parmigiano Regiano  – 1/3 szklanki
  • Czarne oliwki – ½ szklanki
  • Masło – 2 łyżki
  • Mix sałat – 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na suchej patelni podprażyć orzechy pini. Cukinie umyć i pokroić na długie cienkie paski. Ser zetrzeć lub pokruszyć.

  2. Pokroić pomidorki i oliwki na połówki. Na maśle podsmażyć przez 2-3 minut cukinie, doprawić solą i pieprzem.

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połączyć składniki sałatki z cukinią. Dodać sos bazyliowy. Sałatka doskonale pasuje do grillowanych mięs.

Do tej potrawy pasują

ilość porcji: 3
×