Udostępnij:
Lekka sałatka z cukinii to sposób na szybkie, ale i bardzo oryginalne danie. Zwłaszcza jeśli pokroisz cukinię w długie i cienkie paski, wyglądem zbliżone do makaronu spaghetti. Dodatek pomidorków, oliwek i sosu bazyliowego sprawi, że na talerzu odnajdziesz prawdziwie włoskie smaki – spróbuj!
Składniki
- Cukinia – 2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
- Orzechy pini – 1/2 szklanki
- Ser Parmigiano Regiano – 1/3 szklanki
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Masło – 2 łyżki
- Mix sałat – 1 szklanka
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/2 szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 1/3 szklanki
- Limonka – 1 sztuka
- Świeża bazylia – 1 spora garść świeżych liści
- Czosnek – 1 ząbek
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na suchej patelni podprażyć orzechy pini. Cukinie umyć i pokroić na długie cienkie paski. Ser zetrzeć lub pokruszyć.
Pokroić pomidorki i oliwki na połówki. Na maśle podsmażyć przez 2-3 minut cukinie, doprawić solą i pieprzem.
Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać. Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć składniki sałatki z cukinią. Dodać sos bazyliowy. Sałatka doskonale pasuje do grillowanych mięs.
Skomentuj lub zobacz komentarze