Udostępnij:
Sałatka śledziowa to proste danie, które zaskakuje formą podania. Łódeczki z buraków sprawiają, że ta pyszna przekąska wspaniale się prezentuje i niezwykle szybko znika z talerzy!
Składniki
- Płaty śledziowe w oleju – 4-5 sztuk
- Ogórki kiszone – 2 sztuki
- Cebula -1 sztuka
- Jabłko – 1 sztuka
- Buraki pieczone lub gotowane – 2-3 sztuki
- Świeża natka pietruszki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ⅔ szklanki
- Maślanka – ⅓ szklanki
- Czosnek – 3 ząbki
- Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki, jabłko, cebulę oraz śledzie pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do nich kilka łyżek sosu czosnkowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Buraki pokroić w cienkie plastry. Nakładać po łyżce sałatki śledziowej. Układać obok siebie, przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Super coś nowego i prostego
Super coś nowego i prostego