Sałatka śledziowa w łódeczkach z buraków

sałatka śledziowa w łodeczkach z buraków, bukarki, śledzie, sałatka

Sałatka śledziowa to proste danie, które zaskakuje formą podania. Łódeczki z buraków sprawiają, że ta pyszna przekąska wspaniale się prezentuje i niezwykle szybko znika z talerzy!

Składniki

  • Płaty śledziowe w oleju – 4-5 sztuk
  • Ogórki kiszone – 2 sztuki
  • Cebula -1 sztuka
  • Jabłko – 1 sztuka
  • Buraki pieczone lub gotowane – 2-3 sztuki
  • Świeża natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki, jabłko, cebulę oraz śledzie pokroić w drobną kostkę.

  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  3. Dodaj do nich kilka łyżek sosu czosnkowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Buraki pokroić w cienkie plastry. Nakładać po łyżce sałatki śledziowej. Układać obok siebie, przed podaniem posypać obficie posiekaną natką pietruszki.

przygotowania: 25 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Sałatka
×