10 min
4 porcje
bardzo łatwy
Udostępnij:
Wszyscy znamy pyszną i lekką sałatkę grecką. Idealna na grilla, do obiadu czy jako lunch do pracy. A gdyby tak nadać jej odrobinę ostrości?
Składniki
- Ser feta – 250 g
- Pomidory – 3 sztuki
- Ogórki gruntowe – 4-5 sztuk
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Suszone lub świeże oregano – 2 łyżeczki
Sos:
- Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Pasta wasabi – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody z lodem.
Ogórki pokroić w talarki, pomidory w ósemki, a oliwki w połówki. Ser feta pokroić na 4 równe części.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa, polać oliwą oraz przyprawić solą. Podzielić na porcje, na wierzchu każdej położyć ser feta, polać sosem oraz posypać oregano.
Skomentuj lub zobacz komentarze