Sałatka grecka z nutą wasabi

Sałatka grecka z nutą wasabi

Wszyscy znamy pyszną i lekką sałatkę grecką. Idealna na grilla, do obiadu czy jako lunch do pracy. A gdyby tak nadać jej odrobinę ostrości?

Składniki

  • Ser feta – 250 g
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Ogórki gruntowe – 4-5  sztuk
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Czarne oliwki – ½ szklanki
  • Suszone lub świeże oregano – 2 łyżeczki

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa umyć i obrać. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody z lodem.

  2. Ogórki pokroić w talarki, pomidory w ósemki, a oliwki w połówki. Ser feta pokroić na 4 równe części.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać warzywa, polać oliwą oraz przyprawić solą. Podzielić na porcje, na wierzchu każdej położyć ser feta, polać sosem oraz posypać oregano.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: - minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 4
kuchnia grecka
Sałatka
×