Udostępnij:
Łosoś to jedna z najpyszniejszych ryb. Można przyrządzić go na wiele sposobów, jednak najlepiej smakuje skąpany w delikatnym sosie. Oto przepis na łososia z pieca w sosie majonezowo-jogurtowym z koperkiem.
Składniki
Składniki na rybę:
- Świeży filet z łososia – 300 g
- Sól – 1 łyżka
- Drobny cukier – 1 łyżka
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżeczka
Składniki na sos majonezowo-jogurtowy:
- Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
- Jogurt – 2 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Sok z 1/2 cytryny
- Koperek – 1/2 pęczka
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli filet ma skórę, to można ją zdjąć. Rybę posolić równomiernie z każdej strony, tak samo postąpić z cukrem. Zostawić na talerzu na 20 minut. Po tym czasie rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piekarnik nagrzać do 180° C.
W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać i połączyć z Majonezem Napoleońskim Mosso, Musztardą Sarepską Mosso i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem. Położyć rybę na papier, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno z sosem majonezowo – jogurtowym.
Skomentuj lub zobacz komentarze