Udostępnij:
Przepis na białą kiełbasę zwiastuje, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Dodatek sosu sezamowego i cukinii – która jest pieczona wraz z kiełbasą – sprawia, że to tradycyjne danie nabiera nowego charakteru!
Składniki
- Biała kiełbasa – 1 kg
- Cebula – 2-3
- Cukinia – 1
- Bulion – 100 ml
- sól, pieprz
Sos:
- Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
- Nasiona sezamu – 2 łyżki
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany – 1 szczypta
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Cukinię umyć i pokroić w talarki. Kiełbasę naciąć z wierzchu. W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć kiełbasę oraz pokrojoną cukinię i cebulę.
Sos: Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu.
W miseczce z bulionem wymieszać z sosem. Polać nim kiełbasę z warzywami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Piec przez około 40 minut, aż kiełbasa przyrumieni się z wierzchu. Podawać ze świeżym pieczywem, tartymi buraczkami lub inną ulubioną sałatką.
Skomentuj lub zobacz komentarze