Udostępnij:
Małe, mięciutkie, pełne pysznego mięsnego farszu, a najlepiej jeszcze gorące. Takie są paszteciki z mięsem. Przepis na najlepszą mięsną przekąskę znajdziesz poniżej. Nie zapomnij o dodatku Chrzanu Delikatesowego Mosso, który podkreśla ich smak.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna – 500 g
- mleko – 250 ml
- świeże drożdże – 25 g
- olej- 60 ml
- jajko – 2 szt.
- cukier – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- mięso wołowe – 500 g
- marchew – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- por – 1 szt.
- seler – 1/4 szt.
- przypalona cebula – 1/4 szt.
- liść kapusty włoskiej – 1 szt.
- liście laurowe – 2 szt.
- ziarenka ziela angielskiego – 3 szt.
- ziarenka czarnego pieprzu – 3 szt.
- bułka – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W garnku umieścić mięso, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Składniki zalać ok. 1,5 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 60 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ugotowane mięso zmielić razem z bułką namoczoną w wywarze. Dodać podsmażoną cebulę. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować ciasto – drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
W misce umieścić pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszać, tak aby powstało gładkie ciasto. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać i ponownie odstawić przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto krótko wyrabiać i wyłożyć na stolnicę (podsypać mąką).
Rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, a następnie pokroić je na 4 paski. Na każdy placek wyłożyć farsz i rozsmarować równomiernie, zostawiając wolne brzegi.
Z ciasta zwinąć rulon i zlepić na całej długości łączenia. Tak samo przygotować kolejne placki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przenieść ruloniki (zachować odstępy między nimi, bo jeszcze urosną), tak aby łączenia były na dole. Rulon pokroić ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Paszteciki pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Podrośnięte paszteciki piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Paszteciki podawać z Chrzanem Delikatesowym Mosso.
Skomentuj lub zobacz komentarze