Panzanella z pomidorami

Panzanella z pomidorami

Panzanella to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych we włoskim słońcu pomidorów. Czarne oliwki i aromatyczny sos czosnkowy dodatkowo podkreślą wyjątkowy smak z południa Europy – spróbuj!

Składniki

  • Bagietka – 1 duża
  • Pomidory czerwone – 3 sztuki
  • Pomidory żółte – 3 sztuki
  • Pomidorki cherry – 1 szklanka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Czarne oliwki – ½ szklanki
  • Świeża bazylia – 1 garść
  • Orzechy pekan – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 5 łyżek
  • Granulowany czosnek (opcjonalnie) – 1 łyżka

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Porwać bagietkę na małe kawałeczki, ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym lub na dużej płaskiej blaszce. Polać Olejem Mazowieckim Mosso, opcjonalnie przyprawić czosnkiem granulowanym. Zapiekać przez około 10 minut w 200°C.

  2. Umyć i pokroić pomidory na mniejsze cząstki. Oliwki pokroić w plastry, a cebulę w półtalarki.

  3. Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, na koniec dodać podpieczone grzanki i polać sosem bazyliowym. Posypać z wierzchu posiekanymi orzechami pekan.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 35 minut
ilość porcji: 3
×