Udostępnij:
Panzanella to toskańska sałatka na bazie czerstwego chleba i dojrzałych we włoskim słońcu pomidorów. Czarne oliwki i aromatyczny sos czosnkowy dodatkowo podkreślą wyjątkowy smak z południa Europy – spróbuj!
Składniki
- Bagietka – 1 duża
- Pomidory czerwone – 3 sztuki
- Pomidory żółte – 3 sztuki
- Pomidorki cherry – 1 szklanka
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Czarne oliwki – ½ szklanki
- Świeża bazylia – 1 garść
- Orzechy pekan – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 5 łyżek
- Granulowany czosnek (opcjonalnie) – 1 łyżka
Sos:
- Natka pietruszki – 1 szklanka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1/3 szklanki
- Serek kremowy – 150 g
- Mleko – 3-4 łyżki
- Czosnek – 1 obrany ząbek
- Sok z limonki/cytryny – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Porwać bagietkę na małe kawałeczki, ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym lub na dużej płaskiej blaszce. Polać Olejem Mazowieckim Mosso, opcjonalnie przyprawić czosnkiem granulowanym. Zapiekać przez około 10 minut w 200°C.
Umyć i pokroić pomidory na mniejsze cząstki. Oliwki pokroić w plastry, a cebulę w półtalarki.
Pietruszkę opłukać i osuszyć ręcznikiem. Posiekać bardzo drobno. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki sałatki, na koniec dodać podpieczone grzanki i polać sosem bazyliowym. Posypać z wierzchu posiekanymi orzechami pekan.
Skomentuj lub zobacz komentarze