Udostępnij:
Świetny pomysł na piknik, bardzo proste paluchy z ciasta francuskiego, idealne na imprezę lub piknik! Przygotuj je i podaj z Sosem Czosnkowym MOSSO. Zasmakuje każdemu!
Składniki
- Wędzony żółty ser – 100 g
- Ciasto francuskie – 1 arkusz
- Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka + 1 łyżeczka do posypania
- Świeżo mielony pieprz – do oprószenia
- Jajko – 1 sztuka
- Nasiona czarnuszki – do posypania
- Nasiona sezamu – do posypania
- Marchewka – 2 sztuki
- Ogórek gruntowy – 4 sztuki
- Sos Czosnkowy MOSSO – do podania
PRZYGOTOWANIE:
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rozwiń ciasto francuskie. Połowę arkusza oprósz pieprzem, posyp serem i tymiankiem. Pustą połową przykryj tę z farszem, delikatnie dociśnij dłońmi.
Przy pomocy radełka lub ostrego noża potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Zwiń tak by powstała spirala.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jajko roztrzep, posmaruj paluchy. Posyp czarnuszką, sezamem i pozostałym tymiankiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra-dół). Piecz przez 15 minut lub dłużej, aż ciasto się zarumieni.
Marchewkę obierz, ogórki dokładnie wyszoruj. Warzywa pokrój w słupki. Do małych słoiczków lub miseczek, nałóż porcje sosu czosnkowego. Dodaj paluchy serowe i słupki warzyw.
Skomentuj lub zobacz komentarze