Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego

Świetny pomysł na piknik, bardzo proste paluchy z ciasta francuskiego, idealne na imprezę lub piknik! Przygotuj je i podaj z Sosem Czosnkowym MOSSO. Zasmakuje każdemu!

Składniki

  • Wędzony żółty ser – 100 g
  • Ciasto francuskie – 1 arkusz
  • Listki świeżego tymianku – 1 łyżeczka + 1 łyżeczka do posypania
  • Świeżo mielony pieprz – do oprószenia
  • Jajko – 1 sztuka
  • Nasiona czarnuszki – do posypania
  • Nasiona sezamu – do posypania
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Ogórek gruntowy – 4 sztuki
  • Sos Czosnkowy MOSSO – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Rozwiń ciasto francuskie. Połowę arkusza oprósz pieprzem, posyp serem i tymiankiem. Pustą połową przykryj tę z farszem, delikatnie dociśnij dłońmi.

  2. Przy pomocy radełka lub ostrego noża potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Zwiń tak by powstała spirala.

  3. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Jajko roztrzep, posmaruj paluchy. Posyp czarnuszką, sezamem i pozostałym tymiankiem.

  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra-dół). Piecz przez 15 minut lub dłużej, aż ciasto się zarumieni.

  6. Marchewkę obierz, ogórki dokładnie wyszoruj. Warzywa pokrój w słupki. Do małych słoiczków lub miseczek, nałóż porcje sosu czosnkowego. Dodaj paluchy serowe i słupki warzyw.

kuchnia francuska
Piknik
×