Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Paluchy serowe

Paluchy serowe

Paluchy serowe z ciasta francuskiego to przekąska, która ratuje każdą sytuację! Ciasto posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, który zrobi całą robotę. A gotowe paluchy zanurz w Majonezie Lekkim, by było jeszcze pyszniej!

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 arkusz
  • Sos Czosnkowy MOSSO – 3 łyżki + do podania
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • Tarty żółty ser – 4 łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Sezam – do posypania
  • Czarnuszka – do posypania
  • Majonez Lekki MOSSO – do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Arkusz ciasta rozwiń. Połowę posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, posyp ziołami i serem.

  2. Złóż na pół, lekko dociśnij dłonią, przy pomocy radełka pokrój w podłużne paski o szerokości ok. 1 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 15 minut lub dłużej do zrumienienia.

  4. Paluchy podawaj z dodatkiem Majonezu Lekkiego i Sosu Czosnkowego MOSSO.

czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 2
pieczenie
×