Udostępnij:
Paluchy serowe z ciasta francuskiego to przekąska, która ratuje każdą sytuację! Ciasto posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, który zrobi całą robotę. A gotowe paluchy zanurz w Majonezie Lekkim, by było jeszcze pyszniej!
Składniki
- Ciasto francuskie – 1 arkusz
- Sos Czosnkowy MOSSO – 3 łyżki + do podania
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Tarty żółty ser – 4 łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- Sezam – do posypania
- Czarnuszka – do posypania
- Majonez Lekki MOSSO – do podania
PRZYGOTOWANIE:
Arkusz ciasta rozwiń. Połowę posmaruj Sosem Czosnkowym MOSSO, posyp ziołami i serem.
Złóż na pół, lekko dociśnij dłonią, przy pomocy radełka pokrój w podłużne paski o szerokości ok. 1 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra – dół). Piecz przez 15 minut lub dłużej do zrumienienia.
Paluchy podawaj z dodatkiem Majonezu Lekkiego i Sosu Czosnkowego MOSSO.
Skomentuj lub zobacz komentarze