Udostępnij:
Oponki to fantastyczna alternatywa dla pączków. Końcówka karnawału to idealny czas, by je usmażyć. Miękkie, serowe oponki z cukrem pudrem z pewnością zasmakują domownikom i znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Składniki
- twaróg tłusty – 250 g
- mąka pszenna typ. 450 – 250 g
- cukier – 3 łyżki
- jajko – 2 sztuki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 litry
- cukier puder – 5 łyżek
- lukier/czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg, mąkę, sodę oraz jajka i cukier zagnieść na ciasto (konsystencja jest dosyć luźna). Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Do garnka nalać Oleju Mazowieckiego Mosso i powoli rozgrzewać. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 7 cm, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka.
Smażyć je na głębokim tłuszczu 1-2 min z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Opcjonalnie polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Skomentuj lub zobacz komentarze