Mini pizze na bakłażanie

Mini pizze na bakłażanie

Pizza na warzywnym spodzie? Brzmi pysznie! Mini pizze na bakłażanie z aksamitnym sosem sezamowym to prawdziwa eksplozja smaków. Daj się zainspirować!

Składniki

  • Bakłażan – 2
  • Koncentrat pomidorowy – 1 mały
  • Ser żółty – 200 g
  • Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
  • Rukola – garść
  • Sól i pieprz

Sos:

  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ziarna sezamu – 2 łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Letnia woda – 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać piekarniki do 200°C. Pokroić bakłażana na plastry o grubości około 1 cm. Przyprawić solą i skropić Olejem Mazowieckim Mosso. Piec przez 15 minut.

  2. Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Koncentrat wymieszać z sosem. Posmarować sosem bakłażany.

  4. Całość posypać startym serem i plasterkami pomidorków. Piec przez kolejne 15 minut.  Podawać posypane świeżą rukolą.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia włoska
Obiad
pieczenie
×