Udostępnij:
Pizza na warzywnym spodzie? Brzmi pysznie! Mini pizze na bakłażanie z aksamitnym sosem sezamowym to prawdziwa eksplozja smaków. Daj się zainspirować!
Składniki
- Bakłażan – 2
- Koncentrat pomidorowy – 1 mały
- Ser żółty – 200 g
- Pomidorki koktajlowe – 1 szklanka
- Rukola – garść
- Sól i pieprz
Sos:
- Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
- Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
- Pasta sezamowa (tahini) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Ziarna sezamu – 2 łyżki
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Letnia woda – 1-2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarniki do 200°C. Pokroić bakłażana na plastry o grubości około 1 cm. Przyprawić solą i skropić Olejem Mazowieckim Mosso. Piec przez 15 minut.
Wszystkie składniki, oprócz wody, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo letnią wodę, do uzyskania ulubionej konsystencji sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Koncentrat wymieszać z sosem. Posmarować sosem bakłażany.
Całość posypać startym serem i plasterkami pomidorków. Piec przez kolejne 15 minut. Podawać posypane świeżą rukolą.
Skomentuj lub zobacz komentarze