Burgery z indyka z sosem sezamowym

Burgery z indyka z sosem sezamowym

Soczyste mięso z indyka, chrupiące warzywa i niepowtarzalny smak bułek hamburgerowych. A do tego… sos sezamowy!

Składniki

  • Mielone mięso z indyka – 400 g
  • Cebula – 1 średniej wielkości
  • Bułka tarta – ¼ szklanki
  • Czarny pieprz mielony – ¼ łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Bułki hamburgerowe – 4
  • Pomidor – 1
  • Sałata – 4 liście
  • Cebula pokrojona w plasterki – ½

Sos:

  • Śmietana 18 % tł. – 1 szklanka
  • Nasiona sezamu – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 szczypta
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni na średniej mocy kuchenki. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. 

  2. Do miski włożyć mięso z indyka, sos sezamowy, posiekaną cebulę, bułkę tartą i pieprz. Dobrze wymieszać i uformować 4 okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i usmażyć burgery z każdej strony ok. 4-5 minut.

  3. Bułki hamburgerowe przeciąć na pół i podgrzać w piekarniku. Na jednej połówce położyć sałatę, usmażonego burgera, plasterki pomidora i cebuli, a następnie przykryć drugą połówką bułki. Najlepiej podawać z dodatkowym sosem według uznania (polecamy Sos Czosnkowy Mosso).

Do tej potrawy pasują:

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia amerykańska
Obiad
smażenie
×