Udostępnij:
Wytrawna babka ziemniaczana z boczkiem to świetna wielkanocna przekąska, a dodatkowo pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Przyrządzić ją można z ziemniaków, wędzonego boczku, majonezu, mąki, cebuli i jajka. Będzie wspaniałym towarzyszem sałatki jarzynowej.
Składniki
- Ziemniaki – 1 kg
- Cebula – 85 g
- Smalec ze skwarkami – 20 g
- Wędzony boczek – 200 g
- Jajka – 2 sztuki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Mąka pszenna – 120 g
- Mąka ziemniaczana – 15 g
- Suszony majeranek – 2 łyżki
- Mielony pieprz – 1 łyżeczka
- Sól – 2 łyżeczki
- Bułka tarta – 3 łyżki
- masło – 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć na sito, odstawić na minimum 10 minut i odcisnąć z nadmiaru wody.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz drobno posiekaną cebulę. W misie wymieszać wszystkie składniki (ziemniaki, jajka, Majonez Napoleoński Mosso, podsmażony boczek oraz mąki i wszystkie przyprawy).
Masę ziemniaczaną przełożyć do formy i piec przez 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić babkę, by ostygła. Doskonale smakuje także odsmażona na maśle.
Skomentuj lub zobacz komentarze