Udostępnij:
Mazurek zajmuje wyjątkowe miejsce na wielkanocnym stole. To kruche, intensywnie bakaliowe ciasto, które nieodzownie kojarzy się ze Świętami. Oto prosty przepis na mazurek z odrobiną majonezu, dzięki czemu będzie wyjątkowo aksamitny!
Składniki
- Mąka pszenna typ. 450 – 1 szklanka o poj. 250 ml
- Masło – 100 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Cukier puder – 4 łyżki
- Czekolada deserowa – 80 g
- Śmietana 36 % tł. – 80 ml
- Powidła śliwkowe – 5 łyżek
- Kandyzowana skórka pomarańczowa -2 łyżki
- Migdały w płatkach – 2 łyżki
- Bakalie i orzechy
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, pokrojone w kostkę masło, Majonez Napoleoński Mosso oraz cukier puder zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodziło.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno formy o średnicy 21-23 cm. Rozwałkować cienko ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Wylepić formę, z pozostałych kawałków uformować cienki wałek i za pomocą widelca dokleić go do brzegu. Można wykroić również kwiatki lub listki jako dekoracje. Włożyć ponownie do lodówki, na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec przez około 15-18 minut, aż wierzch będzie rumiany. Kwiatki wyciągnąć po około 5 minutach. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę. Wierzch wystudzonego ciasta posmarować podgrzanymi powidłami, a na nie wyłożyć polewę czekoladową. Udekorować bakaliami i orzechami. Schłodzić w lodówce, aby polewa stężała.
Skomentuj lub zobacz komentarze