Aksamitny mazurek

mazurek wielkanocny

Mazurek zajmuje wyjątkowe miejsce na wielkanocnym stole. To kruche, intensywnie bakaliowe ciasto, które nieodzownie kojarzy się ze Świętami. Oto prosty przepis na mazurek z odrobiną majonezu, dzięki czemu będzie wyjątkowo aksamitny!

Składniki

  • Mąka pszenna typ. 450 – 1 szklanka o poj. 250 ml
  • Masło – 100 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Cukier puder – 4 łyżki
  • Czekolada deserowa – 80 g
  • Śmietana 36 % tł. – 80 ml
  • Powidła śliwkowe – 5 łyżek
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa -2 łyżki
  • Migdały w płatkach – 2 łyżki
  • Bakalie i orzechy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, Majonez Napoleoński Mosso oraz cukier puder zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodziło.

  2. Wyłożyć papierem do pieczenia dno formy o średnicy 21-23 cm. Rozwałkować cienko ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Wylepić formę, z pozostałych kawałków uformować cienki wałek i za pomocą widelca dokleić go do brzegu. Można wykroić również kwiatki lub listki jako dekoracje. Włożyć ponownie do lodówki, na 15 minut.

  3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Piec przez około 15-18 minut, aż wierzch będzie rumiany. Kwiatki wyciągnąć po około 5 minutach. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę. Wierzch wystudzonego ciasta posmarować podgrzanymi powidłami, a na nie wyłożyć polewę czekoladową. Udekorować bakaliami i orzechami. Schłodzić w lodówce, aby polewa stężała.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×